Podiumangst

Podiumvrees
Blog

Podiumangst

Toen ik aan het Conservatorium studeerde kregen we tijdens een project rondom Ramses Shaffy & Jacques Brel bezoek van niemand minder dan Liesbeth List. Behalve dat ze een indrukwekkend mini-optreden gaf en een inspirerende workshop, vertelde ze ook over haar podiumvrees. Hoe ze met bibberbenen in de coulisse stond en dat ze vaak genoeg voor een optreden moest overgeven van de spanning. Ik vond het troostend en bizar tegelijk. Troostend, omdat ik het zelf ook kende. Bizar omdat zij het gedurende haar hele carrière had gehouden.

Podiumangst is een uit de hand gelopen spanning voor een optreden waarbij er zoveel stresshormoon actief is dat je geen goede controle meer hebt over je motoriek, je misschien koude handen krijgt, een droge keel of aan tijdelijk geheugenverlies lijdt (black outs).

Wellicht herken je het. Misschien weerhoudt het je zelfs wel om met zang of muziek bezig te gaan. Op www.podiumangst.nl kan je wat meer lezen en een gratis minicursus downloaden. Misschien helpt dit al een beetje.

Dit blogje is niet bedoeld een therapeutische verhandeling te doen omtrent podiumangst. Wel om je uit te nodigen en uit te dagen je angst niet in de weg te laten staan. Ik begeleid je graag in het mentale deel omtrent zingen, heb daar de nodige ervaring in en weet uit de praktijk dat je een hoop kunt overwinnen. Of beter gezegd: dat je in een betere verhouding kunt leren staan met je podiumangst. Stap voor stap. Welkom!